ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ARHAVİ


ARHAVİ RESİMLERİ
ARHAVİ FOTOĞRAFLARI
ARHAVİ TANITIMI
ARHAVİ 
ARHAVİ ARTVİN
ARHAVİ TABİAT
ARHAVİ GÖRSELLER
ARHAVİ İLÇE COĞRAFYA

Doğu Karadeniz Dağları'nın kuzeyine yerleşmiş olan ilçe, kuzeyden Karadeniz, batıdan Rize iline bağlı Fındıklı ilçesi, doğudan Hopa ilçesi, güneyden kısmen Murgul ve Yusufeli ilçeleri ile çevrilidir.

Yüzölçümü 314 kilometrekare olan ilçe, Kamilet ve Derecik olmak üzere 2 vadi üzerinde kuruludur. Arhavi, 1 belediye (ilçe), 30 köy ve 7 mahalleden oluşmaktadır.

 İlçenin genel olarak arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. İlçe merkezi, köylerin aksine gerek iskana gerekse tarıma elverişli düz bir araziye sahiptir.

Doğu Karadeniz Bölgesinin tipik dağlık yapısının hakim olduğu ilçede, 3000 metreye yaklaşan zirvelere sahip olan dağlar (Çatalkaya-2985 m., Koyunyayla-2292 m., Mete-2142 m., Dikme-2068 m.) bulunmaktadır.

Deniz kıyısından 3000 M.ye çıkan dağlık yapıdan beslenen debisi ve akışı düzensiz bir çok derecikten beslenen ve yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki Arhavi (Kapisre) deresi ilçede mevcut tek akarsudur.

İlçede, yaylalar üzerinde irili ufaklı çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Nogadid, Sarıgöl, Alacagöl, Büyük Agara, Küçük Agara ve karagöllerdir.

İlçede tipik doğu karadeniz iklimi hakimdir. Yazları ılık, kışları serin geçmektedir. Her mevsimde yağış görülen ilçede nem oranı yüksektir. İklim şartları çay, fındık, mısır ve turunçgil yetiştiriciliğine elverişlidir.

ARHAVİ İLÇE TURİZİM
ARHAVİ GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER

Arhavi bu alanda coğrafi konumu itibariyle bir haylı şanslıdır. Körfez kıyısına kurulan Arhavi’nin hemen üstünde bir heykel gibi duran Cenevizlilerden kalma Ciha gözetleme kalesi merkez, Ulukent

Ortacalar Camileri, Ortacalar Çifte Kemer, Orçi Deresi Kemer, Derecik Kö- yü Kemer, Aşağı Şahinler Köyü Kemer Köprüleri birer sanat harikalarıdır. Ayrıca Dereüstü, Derecik ve Kavak Köylerinde tesis edilen Alabalık üretim çiftliği ve sosyal tesisleri ile restaurantları görülmeğe değer yerlerimizden bazılarıdır.

 Metruk kilise manzara açısından doyumsuz seyirlerle kayalık mevkiindeki Martı Kuşu Cenneti gezilecek önemli yerlerimizin başında- dır.

ARHAVİ ESKİ ESERLER VE ÖRENLER
a) Ciha Kalesi : Yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle beraber belde sakinleri Cenevizliler zamanından kaldığını söylemektedirler.

b) Çifte Köprüler: Ortacalar Bucak merkezinde biri birine tamamlayan tam daire özelliğini gösteren 2 köprü olarak inşa edilmiştir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber en az 250 yıllık olduğu söylenmektedir.

c) Kemer Köprü Köprüsü : Tam daire kemer özelliğinde yapılmıştır. Yapıldığı zaman bilinmemektedir. En az 400 yıl olduğu söylenmektedir. 1994 tarihinde çökmüştür.

ç) Derecik Köprüsü: Kemer köprü olarak yapılmıştır. Yapıldığı zaman bilinmemektedir. En az 100 yıllık olduğu söylenmektedir.

d) Gemi Kayası ve Taş Gemi : Balıklı ormanları içerisinde gemiye benzeyen bir kaya görünümündedir. Ulaşımı çok zordur.

e) Arhavi Merkez Cami :Yapılış zamanı kesin bilinmemektedir. Birkaç defa onarım geçirdiği ve minaresinin yakın bir zamanda yapıldığı tespit edilmiştir. Çatı altında gizli kubbesi vardır. Ahşap işlemleri kendine has bir güzelliğe sahiptir.

f) Ulukent Cami : Köylü imecesiyle Hasan adında bir usta tarafından yapıldığı söylenmektedir. Ahşap bölümleri ve işlemleri çok sanatkarane yapılmıştır. Birkaç defa onarım görmüştür. Vakıflar eliyle yeniden onarılmıştır. En az 100 yıllık ömrü olduğunu söylenmektedir.

g) Dikyamaç Camisi : Ulukent camisi özelliklerini göstermektedir. Aynı usta tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Vakıflar tarafından onarılmıştır. Minaresi yeni yapılmaktadır.

ARHAVİ KAMP YERLERİ
İlçemizde kamp yerleri iki aşamada dikkate alınır . 1 Deniz, 2 Dağ Turizmi.

1. Deniz Turizminde kamp yeri, kamping 78 adlı konaklama yeri wc ve elektrik, alış – veriş ve akaryakıt hizmetinin yanında eğlence ve dinlenme alanında da çalışmaktadır.

2. Dağ Turizmi, sadece konaklama yerleri mevcut olup telefon ihtiyaçları karşılanabilmektedir. Ciha – Çifte Köprü gibi mevkilerde hizmet vermektedir.

ARHAVİ İLÇE EKONOMİ
İlçe ekonomisi genellikle çay tarımına ve kısmen de fındık üretimine dayalıdır. İlçe genelindeki işlenebilir tarım arazisi yaklaşık olarak toplam 48.000 dekardır. Bu alanın 30.000 dekarı çaylık, 90.00 dekarı fındıklık, 7.000 dekarı da mısır ve diğer kalan kısmı ise sebze ve meyve alanıdır.

Bu tarımsal faaliyetlerden yaş çay üretimi 21.500 ton, kuru çay üretimi 3.870 ton tahmini fındık üretimi de 800 tondur. Arhavi'de, alternatif ürün alanında kivi üretiminde önemli bir gelişim sağlanmıştır. 1990-2002 yılları arasında çiftçilere yaklaşık 20 bin adet kivi omcası dağıtılmış ve 400 dekarlık bir alanda üretim gerçekleştirilmiştir.

İlçede, 1999-2002 yıllarında yıllık ortalama 50 ton kivi üretimi gerçekleştirilmiştir. İlçede ticari anlamda hayvancılık gelişmemiştir. Aile ihtiyacının karşılanması ve kısmen de pazara sunma amaçlı küçük ve büyükbaş hayvancılık mevcuttur. Arıcılık ilçede oldukça gelişmiştir. Büyük çoğunluğu gezgin olan 200 civarında belgeli arıcı mevcuttur.

İlçe, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kafkas ırkı arı yetiştiriciliği açısından 'izole bölge” kapsamına alınmıştır. İlçe yüzölçümünün yarısından fazlası ormanlıktır. Orman İşletme Müdürlüğü kayıtlarına göre 30.882 hektar genel sahanın 17.450 hektarı ormanlık alandır. Köylerin 20 adedi orman içi veya orman kenarı köyü özelliğini taşımaktadır. Yaygın ağaç türleri ise kayın, kızılağaç ve kestanedir.

İlçede iki çay fabrikası mevcuttur Bu tesislerde, yıllara göre değişmekle birlikte ortalama 400-500 civarında daimi veya geçici personel istihdamı sağlamaktadır. İlçede, kooperatifçilik oldukça gelişmiştir. Mevcut kooperatiflerin 5 adedi tarımsal amaçlı, 6 adedi ticari amaçlıdır. Arhavi Ticaret ve Sanayi odasına kayıtlı 13 anonim şirket, 117 limited şirket, 6 kollektif şirket ile 22 kooperatif ve 180 adet de şahıs üye mevcuttur. Esnaf ve Sanatkarlar Odası üye sayısı 656, Çay Ekiciler Kooperatifi üye sayısı ise 3814' dür.

İlçede 4 adet banka şubesi bulunmaktadır.
Yapımı sürdürülen 100 işyeri kapasiteli Arhavi küçük Sanayi Sitesinin İlçe ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedİR

ARHAVİ İLÇE SAĞLIK
İlçemizde Sağlık Hizmetleri
İlçe merkezinde , 54 yatak kapasiteli 1 adet devlet hastanesi, , 1 sağlık ocağı ve sağlık ocağına bağlı

1 poliklinik ile sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Mevcut sağlık kurumlarında 4'ü uzman 10' u pratisyen 14 hekim, 1 diş hekimi görev yapmaktadır.

Hastanemiz Dahiliye, Kadın-Doğum, Genel Cerrahi, Çocuk , Diyaliz Ünitesi, Ameliyathanesi Laboratuarı ,Röntgen ve Acil Servisi ile Hizmet vermektedir. Hastanemiz Personeli olarak 4 Uzman Tabip, 7 Tabip, 1 Diş Hekimi, 7 Laborant, 1 Anestezi Teknisyeni , 5 Röntgen Teknisyeni, 9 Ebe , 25 Hemşiremizden 2 Anestezi Teknisyenliği ile 5 Diyaliz Hemşireliği görev yapmaktadır.

ARHAVİ İLÇE KÖYLERİ